Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola
Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola
Sekretess och anmälningsplikt
i förskola och skola
Tystnadsplikt och sekretess är inga enkla frågor att hantera i förskola och skola. Vad får personalen säga och lämna ut, till exempel till polis eller i samverkan med socialnämnden? Vad säger lagarna och när styr etik och moral?
I Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola klargör författaren dessa frågor, bland annat med stöd av JO-uttalanden och domar. Boken innehåller många konkreta exempel direkt hämtade ifrån förskolans, fritidshemmets och skolans värld. Utgångspunkt tas i den offentlighetsprincip som ger gott utrymme för bland annat yttrande- och meddelarfrihet. Skolmyndigheters och den fristående förskolans och skolans tystnadsplikt och sekretess behandlas också, inklusive de regler som styr elevhälsan. Vårdnadshavares insynsrätt i frågor som gäller det egna barnet och begränsningar i denna rätt beskrivs utförligt.
I denna sjunde upplaga behandlas den nya dataskyddsförordningen, GDPR, i ett skolperspektiv. Dessutom beskrivs en ny tvingande och sekretessbrytande bestämmelse som kräver att en skola till den mottagande skolenheten eller skolformen ska överlämna sådana uppgifter som behövs för att underlätta övergången för en elev. Denna skollagsparagraf öppnar dörrar som tidigare varit stängda för samverkan mellan bland annat kommunala och fristående skolor.
Boken passar studenter på alla lärarutbildningar, verksam personal inom förskole-, skol- och socialtjänstområdena samt inom rektorsutbildningen. Den lämpar sig också väl för de föräldrar och elever som vill veta mer om skolans regler.
Sjunde upplagan