Ett stort antal personer i Sverige väljer att leva i ett samboförhållande, många gånger i stället för att gifta sig med varandra. Kännedomen om samboförhållandets juridiska innebörd är ofta bristfällig, vilket också framgår av dagsdebatten.
I denna bok ges en juridisk kommentar till sambolagen. Boken innehåller en fyllig redogörelse för lagstiftarens intentioner med sambolagen och dess bestämmelser och för den rättsliga diskussionen kring olika tillämpningsfrågor. Högsta domstolens avgöranden rörande lagen refereras utförligt. Vissa rättsområden utanför sambolagen behandlas översiktligt, nämligen frågor om samägande, avtal mellan sambor, arv och testamente samt faderskap och vårdnad om barn. För att praktiskt belysa vissa frågor finns ett antal exempel och i bilagor återfinns exempel på avtal och andra rättshandlingar mellan sambor samt sambolagens lagtext.
Boken vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning har att hantera frågor om samboförhållanden och deras rättsliga betydelse. Även för andra som behöver orientera sig om sambolagen utgör boken en nyttig vägledning. Boken kan också användas i undervisningen för studerande vid universitet och högskolor och i andra sammanhang.
Göran Håkansson har arbetat som domare och med lagstiftningsfrågor, främst familjerättsliga sådana, inom justitiedepartementet. Han har också bl.a. varit chefstjänsteman i socialdepartementet.