Relationell psykoterapi : så här gör man
Relationell psykoterapi : så här gör man
Läs mer
Den första delen går igenom de teorier och den forskning som ligger till grund för terapin och hur de kommer till användning i den. I bokens andra del beskrivs hur relationell terapi kan utföras i praktiken. Här ges flera utförliga fallbeskrivningar och exempel på olika terapisituationer. Tredje delen ger exempel på hur man med relationell psykoterapi kan arbeta med specifika diagnoser. Visserligen är relationell terapi inte symtominriktad på samma sätt som andra terapiformer utan har som målsättning att utveckla människans förmåga att förstå relationer, men många terapeuter vill kunna använda terapin vid specifika problem och diagnoser.
Boken lämpar sig både för verksamma psykoterapeuter och för psykoterapeutstuderande som vill få bättre förståelse för hur man kan bedriva relationell psykoterapi.
Det finns en grundläggande skillnad mellan hur man ser på terapeutisk metod i relationell psykoterapi och i de flesta andra former av psykoterapi. I relationell terapi planerar inte terapeuten i förväg hur samtalet ska utformas, utan arbetet baseras på en gemensam förståelse av det samtal som spontant utvecklas. För att denna förståelse inte ska styras av terapeutens tillfälliga uppfattning om tillvägagångssättet behöver det vila på tydliga principer. Subjektiviteten måste omfamnas av genomtänkta idéer för hur terapin ska gå till och hur det ömsesidiga samspelet ska förstås. I likhet med andra psykoanalytiskt inspirerade terapimetoder har relationell psykoterapi i alltför begränsad omfattning undersökts i randomiserade studier med behandlingsmanualer och följsamhetskontroller. Ett av bokens syften är att lägga en grund för sådana studier.
Om författarna
Rolf Holmqvist är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.