När en arbetstagare inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter på grund av sjukdom eller olycksfall aktualiseras olika rättsregler som skyddar arbetstagaren från att förlora sin anställning. Dessa regler finns framför allt i arbetsmiljölagen, socialförsäkringsbalken samt i lagen om anställningsskydd. Tillsammans utgör de ett system för den arbetsinriktade rehabiliteringen.
Denna praktiska handbok vägleder arbetsgivare och arbetstagare genom en steg-för-steg-modell som förenklar varje fas i rehabiliteringen och klargör gränserna för arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. På ett pedagogiskt sätt presenteras också hur Arbetsmiljöverkets föreskrifter används i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, samt de senaste förändringarna av regelverket inom arbetsgivarens rehabiliteringsansvar.
Här kan du läsa om:
• arbetsinriktad rehabilitering
• praxis inom arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
• brottspåföljder inom arbetsmiljö
• det systematiska arbetsmiljöarbetet
• organisatorisk och social arbetsmiljö.
Rehabilitering och arbetsmiljö är användbar i flera utbildningssammanhang, i det praktiska arbetlivet, inom HR, för arbetsgivare, för fackliga företrädare och advokater samt för arbetsrättsjurister.