Föreningen Svalornas pionjärvolontärer - den första generationens u-landsvolontärer - reste ut i världen under 1960-talet. Tillsammans med Olof Palme och andra namnkunniga personer var de med om att lägga grunden för Sveriges internationella utvecklingsarbete. Men pionjärvolontärerna, som främst var unga kvinnor som arbetade direkt med lokalbefolkningen i bland annat Indien och Peru, har aldrig nått berömmelse. Cecilia Jonsson återger pionjärvolontärernas egna berättelser om vilka de var, varför de gjorde volontärtjänst, hur deras arbete och vardag i fält såg ut och hur deras privata och professionella liv utvecklades efter hemkomsten. Skildringarna tillför en helt ny dimension till den epok när Sverige internationaliserades. Med sitt historiska perspektiv ger "Pionjärvolontärerna" allmängiltig kunskap om livet som biståndsarbetare, relevant för alla som är intresserade av internationellt samarbete.
" Det här är angeläget, det här är en berättelse om Sveriges internationalisering, om det bästa med svensken, om ett sömnigt litet välsignat land i norra Europa som långsamt öppnas mot världen. " (ur förordet av Helena Thorfinn)
Cecilia Jonsson är fil.lic. i sociologi och fil.dr i socialt arbete, verksam vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Linnéuniversitetet. Med samtida och historiskt perspektiv forskar hon om internationellt och nationellt inriktade ideella organisationer och ideellt engagerade personer. Hon disputerade 2012 på avhandlingen "Volontärerna. Internationellt hjälparbete från missionsorganisationer till volontärresebyråer".