Ornäsbjörken är Sveriges Riksträd. Nu finns en bok om det mycket speciella trädet och dess historia.
Boken heter: ”Ornäsbjörk – förförisk och falsk”. Den är skriven av journalisten Berndt Karlsson, Ornäs, Borlänge.
Ornäsbjörkens historia är spännande och innehåller både skönhet, falskhet, stänk av kunglig glans och nationalism. Ornäsbjörkens latinska namn är Betula pendula ´Dalecarlica´.
Björken hittades vid gården Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hjort (senare adlad Hjort af Ornäs) och har sedan dess fascinerat oss människor.
Björken kan inte föröka sig själv – utan det är tack vare mänsklig omsorg den fortfarande lever. Dock har den varit nära att dö ut, men en räddningsaktion för några år sedan gör att den nu lever i högönsklig välmåga och finns att köpa i plantskolor igen. Ornäsbjörken är Sveriges Riksträd sedan 1985 och ska finnas planterad i alla kommuner i landet.
Boken är rikt illustrerad och berättelsen börjar 1767 och pågår fram till våra dagar. Bland annat finns en unik bild med, hittad nu i vår, på en av de allra första kvistarna från ursprungsträdet. Den sändes från Hjort af Ornäs till Linné i Uppsala. I boken finns också ett tidigare okänt Linnébrev.
Boken berättar om
Författaren Berndt Karlsson har arbetat som journalist sedan 1970-talet, bland annat många år på Dagens Nyheter, Dagens Industri, Dala-Demokraten och i fackförbundspress.