Bläddra

Nätverksboken – om mötets möjligheter

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Gruppterapi Klinisk psykologi Medicin och omvårdnad Psykologi Psykoterapi Samhälle och samhällsvetenskap Socialpsykologi och gruppsykologi
Utgått

Nätverksboken – om mötets möjligheter

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Gruppterapi Klinisk psykologi Medicin och omvårdnad Psykologi Psykoterapi Samhälle och samhällsvetenskap Socialpsykologi och gruppsykologi
Utgått
Alla människor lever i ett nätverk av relationer. Utan dessa kan vi inte överleva. När någon är i fara eller i kris och andra oroas, mobiliseras dennes nätverk, det sätts i rörelse. Utgången av krisen kan hänga på kvaliteten av samarbetet i nätverket. I den tredje, grundligt omarbetade upplagan av Nätverksboken – om mötets möjlighet, möter läsaren nätverksmötets nutida praktik och teori. Boken beskriver erfarenhet och forskning om socialt nätverksarbete och nätverksterapi. Under de fyrtio år som metoden använts för utredning och behandling inom psykiatri, socialtjänst och därmed besläktade fält har stora framsteg gjorts.

Läs mer
Läsaren får ta del av den rika metodutveckling som ägt rum inom struktur- och processorienterad nätverkspraktik. Tillämpningens hela bredd presenteras, från samtal med klienten/patienten om hens nätverk, över att rita en nätverkskarta, till stora möten med hela nätverket samlat. Olika praktiker som Signs of Safety, SIP, Framtidsdialoger och Öppna samtal beskrivs och förklaras. Medborgardialoger och organisationsformer som bygger på nätverksmötets dialogiska och demokratiska principer presenteras. Olika sätt att tillämpa nätverksperspektiven inom skilda fält beskrivs av yrkesutövare, som även delar med sig av sina professionella och personliga reflektioner.

Boken riktar sig till studenter och yrkesverksamma inom den psykosociala sektorn, som socionomer, psykoterapeuter, präster, läkare och sjuksköterskor samt alla som intresserar sig för sociala nätverk.

Om författarna
Gunnar Forsberg och Johan Wallmark, bokens redaktörer och huvudförfattare, är familje- och nätverksterapeuter med lång erfarenhet av psykosocialt förändringsarbete i sociala nätverk. Boken innehåller även bidrag av Mattias Castman, Ann Gardeström, Erik Hjort, Björn Holst, Nicoline Isacson, Claes Johansson, Johan Klefbeck, Gertrud Magnusson, Kerstin Marklund, Susanna Nolin, Linda Palmér, Ingrid Persson och Ulrika Stöök.