Naturligt vin
Nu släpps pocketversionen av den första boken på svenska om vinvärldens mest spännande rörelse: Naturligt vin.
Naturvin, vin tillverkat utan tillsatser, håller på att förändra vår mest traditionstyngda dryckeskultur. En grupp bönder och entusiaster har format en vinets punkscen som sprider sig över världen och drar en ny generation till glasen.
Vinimportören Emil Broomé och journalisten Emil Arvidson åker genom Frankrike för att träffa bönder, restaurangägare, bloggare, konstnärer, barflugor, servitörer, pensionärer och ungdomar med en sak gemensamt: deras liv har ändrats av vinet.
De dricker med välklädda debattörer som tagit naturvin in i finrummen, med åttioåriga damer som har gjort vin utan tillsatser sedan femtiotalet och med japanska män som vallfärdat hit för att odla druvor, bara på grund av en fantastisk flaska.
Naturligt vin är den första boken på svenska om vinvärldens mest spännande rörelse.
Emil Broomé började som 19-åring plöja vinböcker och gå på vinprovningar. Efter sommelierjobb på ett flertal Malmökrogar startade han 2010, tillsammans med Ulf Ringius, Vin & Natur. Idag arbetar de med cirka 65 vinbönder, i huvudsak från Frankrike men även från Italien och Spanien. Bönderna de arbetar med har som mål att göra levande viner utan eller med så lite tillsatser som möjligt.
Emil Arvidson är journalist och bor i Stockholm. Det senaste femton åren har han skrivit om kultur, politik och musik för svenska dagstidningar och magasin. Just nu jobbar han med en bok om amerikansk matkultur och en om en svensk rapstjärna.
Naturligt vin har utsetts till svensk vinnare i kategorin Bästa Franska Vinbok (Best French Wine Book) i den prestigefyllda tävlingen The Gourmand Awards, även kallad Kokboks-VM.
Det här är en bok som går till botten med de senaste åren stora vintrend.
Elle Mat & Vin