Nationalismens logik : Nationella identiteter i England, Frankrike och Tyskland decennierna kring sekel
Nationalismens logik : Nationella identiteter i England, Frankrike och Tyskland decennierna kring sekel
En rad ledande idégivare står i fokus - bl a Fichte, Wagner, Zola, Nietzsche, Barrès och Russell. Boken har en polemisk udd riktad mot den litteratur om nationalismen, som gör sträng åtskillnad mellan en tysk och en engelsk-fransk variant. Man urskiljer här långa idétraditioner från å ena sidan Fichte och hans tal till tyska nationen, å andra sidan Locke och franska revolutionen.
Författarna vill visa att saken är mycket mer komplicerad än så och inte minst att nationalismen före första världskriget är tämligen likartad i de flesta stora europeiska länder och över huvud taget högst internationell till sin natur. Vidare hävdas det att nationalismens motsats, universalismen - representerad av t ex Zola och Russell - också ger plats för partikularism, en övertygelse om att den egna kulturen rymmer grundmönstret för all verklig kultur och allt mänskligt förnuft.
Vitterhetsakademiens skriftserie om Europa vill bidra med kunskap om bakgrunden till de integreringssträvanden och de nya konflikthot som präglar den senaste politiska utvecklingen i Europa.
Sten Dahlstedt (f. 1947) är forskare inom Europaprogrammet vid Göteborgs universitet och verksam inom fälten musikvetenskap, estetik och idéhistoria. Han har utgivit bl a Fakta och förnuft. Svensk akademisk musikvetenskap 1909-1941 (1986). Sven-Eric Liedman (f. 1939) är professor i idé- och lärdomshistoria i Göteborg. Han har utgivit bl a Motsatsernas spel. Friedrich Engels och 1800-talets vetenskaper (I-II, 1977) och Utmätning. En personlig bok om idéer och ideologier (1983).