Närvaro i modern tid
Närvaro i modern tid
Hur kan vi som kristna vara unikt närvarande i vår moderna värld? Hur kan vi hantera sådana starka krafter som staten, tekniken och propagandan? Hur kan vi kommunicera med varandra, trots de problem som finns inbyggda i modern media?
I sin bok Närvaro i modern tid reflekterar Jacques Ellul kring frågor som dessa och talar om hur de kristnas närvaro i världen kan skapa öppningar och erbjuda nya möjligheter. I stället för att följa det som samtiden betraktar som ”nödvändigheter”, bör vi hänge oss åt den revolution som endast kan ske när vi på djupet blir medvetna om vår nuvarande situation och passionerat gör ”rent hus med myter, intellektuella avgudar, omedvetna sätt att blunda för verkligheten och föråldrade och tomma teorier”. På så sätt kan en livsstil formas som gestaltar det gudsrike som kommer som en gåva från framtiden.
Boken gavs ut första gången 1948 och kan sägas vara ingången till Elluls rika författarskap. Den äger fortfarande i allra högsta grad relevans. Denna svenska nyutgåva är försedd med en nyskriven introduktion av Arne Rasmusson, samt en bibliografi över böcker skrivna av Ellul.
Jacques Ellul (1912–1994) var en fransk rättshistoriker och sociolog som också skrev en lång rad teologiska böcker. Han är främst känd för sina skarpa analyser av det teknologiska samhället och för sina djupsinniga bibelutläggningar och reflektioner kring teologisk etik. Han är fortfarande mycket läst och diskuterad och är kanske idag mer aktuell än någonsin.