När orden fattas oss : om demens, språk och kommunikation
När orden fattas oss : om demens, språk och kommunikation
Vad händer med de kognitiva och språkliga färdigheterna hos en individ med demens? Hur påverkas kommunikationen? Vad kan vårdpersonal och närstående göra för att bemöta och stödja vacklande samtal?
Boken består av både en teoretisk och en praktisk del. I den teoretiska delen presenteras centrala begrepp, aktuell forskning om samtalsspråk och demens, de vanligaste sjuk domarna som förorsakar demens och de förändringar i språk och kommunikation som de medför. Den praktiska delen lyfter fram olika typer av problem med språkproduktion och språkförståelse hos personer med demens, vilka illustreras i ett rikt antal samtalsutdrag.
Sagt om boken
"Författaren ger ytterligare råd för vårdarna, hämtade från egen och andras forskning. Vikten av bevarad självständighet och individualitet och värdigt bemötande betonas. Framställningssätt och diskussionsfrågor efter varje kapitel gör boken väl anpassad för målgruppen - studerande och verksamma inom vården. Anhöriga hittar troligen mer lättillgänglig vägledning i annan litteratur eller via anhörigföreningar. Boken ger värdefulla aspekter på strategier vid kommunikation med personer med demens." Carl G. Dencher, lektör, BTJ häfte 2010:12.
Om författaren
Camilla Lindholm är docent och universitetslektor vid Finska, finskugriska och nordiska institutionen vid Helsingfors universitet. Hon har doktorerat i ämnet kommunikation mellan läkare och patient och har därefter forskat om samtalsspråk och demens.