Matematikboken 4 Facit
Matematikboken 4 Facit
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Läromedel Läromedel: matematik Läromedel: matematik och naturorienterande ämnen
Vi har noga gått igenom läromedlet och säkerställt att det fungerar väl mot den nya kursplanen i Lgr22. Du som lärare kan därför känna dig helt trygg när du undervisar med Matematik Alfa Beta Gamma.
Håller ihop klassen och ger alla elever meningsfulla uppgifter på sin egen nivå. Det här är Sveriges mest kompletta matematikserie med tydlig och välbeprövad struktur. Nu blir den ännu bättre.
Räkna med hela klassen
Idén med läromedelsserien är att du ska kunna hålla ihop klassen med gemensamma genomgångar, samtidigt som du kan ge alla meningsfulla uppgifter där alla kan arbeta på sin nivå. Var och en ska kunna följa sin egen individuella och tydliga väg. Hela serien har reviderats. Alfa, Beta och Gamma finns också som heldigitala versioner.
Läs mer
Väl beprövad pedagogik
Läromedlet erbjuder en väl beprövad pedagogik och struktur som fungerar:
- Gemensamma genomgångar
- Exempel på lösningar och redovisningar
- Uppgifter på tre svårighetsnivåer (lika många på varje nivå)
- Variation i uppgifternas karaktär där EPA-uppgifterna är frekvent förekommande (EPA = Enskilt, Par, Alla)
- Ledtrådar som hjälp att komma vidare
- Sammanfattningar av centrala begrepp och metoder
Nytt i den reviderade upplagan:
I grundboken inleds varje kapitel med "Kan du det här?", en fördiagnos som ger lärare och elev en vägledning om vilken av de tre nivåerna som eleven ska arbeta vidare med. Alla tre nivåerna har lika många uppgifter. Varje kapitel avslutas med ett avsnitt där uppgifterna har fokus på att utveckla olika förmågor.
Nytt lärarmaterial med miniatyruppslag ur elevboken, facit, metodtips m.m. samt gediget extramaterial kommer också, liksom avsnitt med fokus på olika förmågor och övningar i programmering skrivna av Helena Kvarnsell och Caroline Karls.
Komponenter
GRUNDBOK ALFA, BETA, GAMMA. Grundboken är en årskursbok (åk 4-6) som täcker både höst- och vårterminen. Grundboken är indelad i sex kapitel och tre svårighetsnivåer.
A-BOKEN/B-BOKEN. A- och B-boken är versioner på grundböckerna där eleverna skriver direkt i böckerna. A-boken innehåller de första tre kapitlen och B-boken de tre sista kapitlen. I den reviderade upplagan finns alla tre nivåerna med.
BASHÄFTE. Bashäftet följer arbetsgången i grundboken och ger eleverna en möjlighet att repetera de moment som de har missat innan de börjar räkna ett-nivån i grundboken.
UTMANINGEN. Innehållet i Utmaningen följer grundbok men är en breddning och fördjupning av grundbokens innehåll. Vilka sidor som är lämpliga att arbeta med är tydligt angivna i grundboken.
LÄRARHANDLEDNING. Gamla upplagans lärarhandledning innehåller metodiska anvisningar och konkreta lektionsförslag. Här finns också kopieringsunderlag och facit till diagnoser och prov. I den reviderade upplagan heter lärarhandledningen Lärarguide för att betona att den har ett nytt innehåll och utseende. Lärarguiden innehåller bl.a. grundbokens uppslag i förminskad form, förslag på genomgångar samt överskådliga tabeller som visar vilket material som finns på hemsidan. På hemsidan har du kostnadsfri och exklusiv tillgång till filmer samt nedladdningsbara kopieringsunderlag.
FACIT. Facit till Alfa och Beta grundböcker finns att köpa. I Gamma grundbok ligger facit längst bak i grundboken. Facit till grundböckerna går också att använda till respektive A- och B-böcker. Facit till alla tre Bashäfte finns att ladda ner gratis för den äldre upplagan, men ingår i facit till grundboken i den nya upplagan. Facit till Utmaningen finns i häftet.
DIGITAL. Matematik Digital är en helt interaktiv lösning där eleven får arbeta med matematik på ett nytt sätt. Eleven får feedback direkt och kan se lösningsförslag. Som lärare har du möjlighet att följa elevernas utveckling på gruppnivå, individnivå, områdesnivå och uppgiftsnivå.
Upplägg
Alla avsnitt i kapitlen innehåller tydliga exempel och förklaringar till det som ska läras in samt uppgifter på tre nivåer: ett-nivån (enklast), två-nivån (för de flesta eleverna) och tre-nivån (svårast). Samtliga nivåer utvecklar elevernas faktagrund, förståelse för matematiken samt analysförmåga.
I slutet av varje nivå finns en paruppgift för reflektion och diskussion. I nya upplagan finns det EPA-uppgifter (Ensam, Par, Alla).
I varje kapitel finns även aktiviteter av laborativ karaktär. Dessa är avsedda att väcka elevernas nyfikenhet och att konkretisera innehållet i det avsnitt där aktiviteten finns.
Kapitlet avslutas med en diagnos och, för dem som behöver det, Träna mera-uppgifter. Du ser direkt vilket delmoment eleven behöver öva på. Eleverna som klarat diagnosen arbetar med fördjupning. I nya upplagan finns det Träna- och Utveckla-uppgifter efter diagnosen.
Om författarna
Lennart Undvall har varit högstadielärare i matematik och fysik i ca 40 år. Han har arbetat med lärarutbildning och lärarfortbildning samt mottagit Ingvar Lindqvist-pris för sitt arbete med naturvetenskaplig profil vid S:t Ilians skola, Västerås. Under hela sin tid som lärare har Lennart varit verksam som läromedelsförfattare.
Christina Melin har varit mellanstadielärare i drygt 40 år och handledare vid lärarutbildningen i Uppsala.
Kristina Johnson har undervisat i matematik och NO på högstadiet sedan 1995. Hon jobbar på Bergtorpsskolan som har fått flera utmärkelser för sitt kontinuerliga kvalitetsarbete. Man har bland annat arbetat med att utveckla sina verktyg för formativ bedömning och i den satsningen har Kristina haft en betydande roll.
Conny Welén arbetar som IKT-ansvarig i Nyköpings kommun. Han har stor erfarenhet av utveckling av läromedel i matematik, fysik och kemi.
Kerstin Dahlin är lärare i Eskilstuna, driver bland annat den välbesökta Facebook-gruppen Utmanande undervisning, där hon delger sina pedagogiska idéer och delar med sig av sitt undervisningsmaterial. Kerstin fick Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning år 2018.