Maria och Artur : en nittonhundratalsroman
Maria och Artur : en nittonhundratalsroman
Maria och Artur handlar om författarparet Maria Wines och Artur Lundkvists långa liv och skrivande. Men romanen handlar framför allt om deras relation, om det halvsekellånga, mytomspunna, fria kärleksförhållande som kanske mer än något annat i vårt land har antagit mytisk karaktär. Ett slags svensk motsvarighet till Beauvoire och Sartre. Hur såg det egentligen ut? Vad kände de? Maria och Artur har underrubriken En nittonhundratalsroman och är en lyrisk skildring av århundradets svenska kärlekssaga. Den store, otymplige bondsonen som slog sig ut från sin nordskånska torparmiljö och blev en av seklets stora svenska författare och resenärer. Det ångestridna danska barnhemsbarnet som blev en av Sveriges genom tiderna mest älskade poeter. En varm junidag 1936 möts de på tåget i norra Själland. Resten är historia.
Jan Arnald, mer känd som deckarförfattaren Arne Dahl, utlovar i Maria och Artur en enda droppe blod. Inte mer. Desto mer konst och kärlek, liv och känsla, berg och dalar. Lundkvist och Wines förhållande rymde allt från de högsta höjderna till de djupaste avgrunderna, och romanen Maria och Artur följer paret dit ingen någonsin följde dem. I verkligheten. I mars 2006 skulle Artur Lundkvist ha fyllt hundra år.
Bara värmen i sig mellan dem, som skicklige Arnald gör levande, griper en modern svartsynt skilsmässounge in i märgen. Resten är lika bra den Stockholm City
Glidningen mellan verklighet och fiktion är ytterst medveten. Det är både smart och elegant. Sydsvenskan