Livsmedelsvetenskap
Kategorier: Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Industriell kemi och kemiteknik Industriell kemi och tillverkningsteknik Kemi Livsmedelskemi Livsmedelsteknik Matematik och naturvetenskap Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhällsmedicin och preventiv medicin Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Livsmedelsvetenskap
Kategorier: Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Industriell kemi och kemiteknik Industriell kemi och tillverkningsteknik Kemi Livsmedelskemi Livsmedelsteknik Matematik och naturvetenskap Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhällsmedicin och preventiv medicin Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Livsmedelsvetenskap ger svar på aktuella frågor som rör hela kedjan från odling och uppfödning till den ätfärdiga maträtten med målet att sträva mot en hälsosammare och mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. I denna utgåva har de uppdaterade Nordiska näringsrekommendationerna och ett kapitel om växtbaserade livsmedel inkluderats.
Denna bok inleds med övergripande kapitel om livsmedelskvalitet, konserveringsmetoder och matlagningstekniker. Därefter följer kapitel om respektive livsmedelsgrupp från råvarans ursprung, via kemisk sammansättning, till vad som händer under tillagning. Närings-, hälso- och miljöaspekter behandlas på respektive råvara.
Genomgående innehåller kapitlen fakta om:
• råvarans ursprung, uppbyggnad och sammansättning
• kvalitetskriterier
• industriell tillverkning
• förvaring, beredning och tillagningsmetoder
• miljö och hälsa.
Boken vänder sig i första hand till studenter på högskola/universitetet samt även andra matintresserade personer. Boken är tänkt att användas på utbildningar inom livsmedelsvetenskap för dietister, gastronomer, kostekonomer, kostvetare, lärare i hem- och konsumentkunskap, livsmedelsagronomer och nutritionister.