Läsförståelse Fortsättning Elevpaket – Digitalt + Tryckt – Läsförståelseövningar för gymnasiet
Läsförståelse Fortsättning Elevpaket – Digitalt + Tryckt – Läsförståelseövningar för gymnasiet
Kategorier: Spåkinlärning: läsförståelse Språk och lingvistik Språkinlärning: särskilda färdigheter Språkundervisning och språkinlärning
Tre läsprocesser
I läromedlet möter eleverna många olika texttyper med tillhörande uppgifter som grundar sig i de tre läsförståelseprocesser som beskrivs i PISA (Programme for International Student Assessment):
• hitta information i texten och dra enkla slutsatser
• tolka och sammanföra
• reflektera över och utvärdera innehåll, form och språk.
Uppgifterna är av flera slag t.ex. flervalsuppgifter och uppgifter där eleven får formulera svar med egna ord.
Nivå efter förmåga
Läsförståelse Grund, Fortsättning och Avancerad har en stigande svårighetsgrad. Svårighetsgraden på texterna inom respektive bok har också en progression. Läsförståelse Grund ska ses som en bro mellan högstadiet och gymnasiet. Den passar elever som behöver repetera och/eller träna mer på en nivå som de känner igen från högstadiet. Texterna i Läsförståelse Fortsättning har ökad svårighetsgrad och innehåller mer avancerade texter och övningar. Den knyter an till gymnasiets kursinnehåll och kurskrav i svenska. Läsförståelse Grund och Fortsättning fungerar alldeles utmärkt som förberedelse inför nationella provets delprov B i svenska 1. Läsförståelse Avancerad passar de elever som har en god läsförståelse och som behöver utmanas ytterligare. Boken innehåller bland annat texttyper som eleverna kommer att möta i sina fortsatta studier eller i arbetslivet.
Elevpaket
För att skapa de bästa förutsättningarna för ett varierat och lustfyllt lärande ingår en tryckt elevbok samt ett digitalt läromedel i elevpaketen till Läsförståelse Grund, Fortsättning och Avancerad. I det digitala läromedlet finns alla texter inlästa med textföljning, ett viktigt hjälpmedel t.ex. för elever som behöver stöd i sin läsning. Här finns också interaktiva uppgifter som övar ord och uttryck. Den tryckta elevboken ger en god struktur och överblick över innehållet.
Tryckt bok
Det tryckta läromedlet består av texter som är indelade i olika texttyper med övningar i tre olika nivåer (se ovan). Eleverna får möta olika sorters texter t.ex. noveller, tidningsartiklar, reportage, läromedelstexter, bloggar och debattinlägg. Varje uppslag inleds med ett ”läsrecept” som hjälper elever med strategier inför läsning av en specifik texttyp. Därefter presenteras texten och sedan kommer frågorna. Till varje bok hör även en översikt över allmänna lässtrategier och lästips...