En praktikplats är ofta ett första steg in på arbetsmarknaden och med det även ett viktigt steg på väg in i samhället. Men utan en bra start riskerar hela idén med praktikplatser att misslyckas – med stora negativa konsekvenser för såväl samhället i stort, verksamheten som den enskilda praktikanten. Det som skulle bli början på en lång arbetsrelation utvecklas då istället till en tråkig erfarenhet för båda parter. Och detta helt i onödan – för med rätt förberedelser är det ofta en mycket bra lösning på både samhällsintegration och rekrytering. Och ett utmärkt sätt att komma in på arbetsmarknaden med alla fördelar det får för den som länge stått utanför med oro och otrygghet.
I och med Kulturell kompetens i arbetslivet - Handbok för handledare av praktikanter finns nu förutsättningar för att lägga en stabil grund för praktikanten och göra hela verksamheten delaktig. På så sätt ges förutsättningar för praktikanterna att lyckas på jobbet och verksamheten både utvecklar kulturell kompetens och får ytterligare en kollega.
Handboken fungerar som ett stöd genom hela processen. Den vägleder er hela vägen från det att ni bestämmer er för att ta emot en praktikant till tiden då praktikanten är hos er och slutligen vid utvärdering och lärande.
I boken Framme i Simrishamn – integration för att tillföra och tillhöra kan ni läsa om hur man i Simrishamns kommun har tänkt och arbetat med att få nyanlända i praktik och arbete. I handboken får ni ta del av förhållningssätt och verktyg.