Krigets sociologi : analyser av krigsvåld, koncentrationsläger, offerskap och försoning
Krigets sociologi : analyser av krigsvåld, koncentrationsläger, offerskap och försoning
Kategorier: Krig och försvar Krig och försvar: övrigt Krigsförbrytelser Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi
I tidigare forskning om krig presenteras ofta en ensidig bild av fenomen som krigsvåld, offerskap och försoning. I denna bok analyseras forskning om dessa fenomen samt författarens empiriska material med fokus på berättelser av överlevande från kriget i Bosnien under 1990-talet. Det rör sig om intervjuer med serber, kroater och bosniaker, som varit lägerfångar, förövare, offer eller passiva åskådare. Hur beskriver intervjupersonerna krigsvåld, offerskap och försoning efter kriget? Vilka krigskategorier uppmärksammas i berättelserna? Hur beskriver intervjupersonerna tillvaron i koncentrationslägren?
Utifrån ett omfattande etnografiskt material analyserar och åskådliggör författaren dessa och liknande frågor. Boken riktar sig till utbildningar inom sociologi, socialt arbete, freds- och konfliktvetenskap, kriminologi, pedagogik, statsvetenskap, socialantropologi, socialpsykologi eller närliggande ämnen och till verksamma praktiker vid olika myndigheter och organisationer som möter överlevande med liknande erfarenheter och upplevelser.
GORAN BASIC är docent i sociologi, verksam som forskare och lärare vid Institutionen för pedagogik, Linnéuniversitetet. Han har bl.a. publicerat Krig och brott (2005), Skulle jag grilla lamm med dig? (2007), Vårdkedja för ungdomar eller professionella? (tillsammans med Joakim Thelander och Malin Åkerström, 2009), Etnicitet i ungdomsvården (2010) och Samverkan blir kamp (2012). Basic har dessutom publicerat När samverkan får erkännande (2015) på Bokbox Förlag.