Karin Månsdotter är kanske den kvinna i svensk historia som har gjort den mest fantastiska klassresan någonsin.
Hon föddes i mitten av 1500-talet och kom från enkla förhållanden. Hennes far var knekt, morbröderna uppländska bönder. Fjorton år gammal kommer hon till Stockholms slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för henne och hon blir snart hans formellt erkända frilla (älskarinna) och favorit. Karin lever inom kort ett liv i ofattbar rikedom och lyx. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning.
Men riket skakas av inre konflikter. Adeln tycker inte heller om Eriks val av hustru, en kvinna av folket. Karin dras in i stormaktens centrum. Kungen, som vanligen tycker om att framstå som den bildade och kulturelle kung han är, gömmer sig för världen med sina astrologiska instrument och söker svaren i sina studier. Vad ska hända med riket? Och med den kungliga familjen? Mörka krafter är i rörelse för att störta kungen från tronen.
I jämförelse med dramatiken vid 1500-talets svenska hov framstår nutida kungahus som vardagligt bleka. Karin Månsdotter är definitivt en av de mest remarkabla personerna i vår svenska historia.