Islam
Islam – en religionsvetenskaplig introduktion beskriver islam och muslimsk kultur i all sin mångfald. Här ges en rik historisk bakgrund till islams uppkomst och framväxt liksom en inblick i nutida islam-tolkningar och praktiker. Likheter och skillnader mellan sunnitiska och shiitiska traditioner uppmärksammas genom hela boken. Boken kan användas som litteratur på universitet och högskolor, men riktar sig även till en intresserad allmänhet.
Bokens första del behandlar Muhammads liv och islams grundläggande skrifter. Här tas också islamisk lag, teologi, filosofi, rituellt liv och sufism upp.
Den andra delen rör sig genom den senare medeltiden och den tidigmoderna perioden och gör nedslag i en rad olika regioner och traditioner; från Sydostasien till Sydafrika och Spanien, från osmaner till mongoler och safavider.
Bokens tredje del tar oss in i vår egen samtid, med initierade kapitel om islam och modernism, salafism och islamism, och om islam i Europa och Förenta staterna.
I den andra upplagan (2021) inkluderas tre nya kapitel om islamisk filosofi, salafism och om islam i Sydasien.
Sagt om boken
[...] Även om vissa påståenden från enskilda författare i boken absolut kan ifrågasättas är det här arbetet på det hela taget en väl upplagd och pedagogiskt framställd exposé över samlingsbegreppet "islam", som säkert kommer att provocera fram nyttiga diskussioner vid seminarierna. Det är en lättläst och användbar lärobok/grundbok för universitetsstudenter eller intresserad allmänhet." Torkel Lindquist, lektör, BTJ-häftet nr 21, 2015.
"Begrepp och riktningar sätts i ett förklarande sammanhang, boken väjer inte för potentiellt laddade frågor. En och annan västerländsk romantiserande myt om till exempel al-Andalus och sufismen punkteras också. Läsaren får en inblick i samtida skeenden i olika delar av den muslimska världen och om islam i Europa och U.S.A. Det som dock saknas är ett kapitel om islam i Sverige i denna svenska antologi. Boken är utmärkt läsning för studenter, journalister, präster och en intresserad allmänhet och borde också läsas av politiker och samhällsdebattörer från alla läger." Malin Norrby, Katolskt magasin 2015-12-15.
Om författarna
Författarna är alla ledande svenska forskare inom ämnet. Redaktörer är Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet, och Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.