Under andra halvan av 1800-talet var Uppsala en stad i snabb expansion. Folk lämnade landsbygden för ett liv i den växande staden. Några fann lycka och framgång. Andra hamnade i samhällets marginaler, sällan uppmärksammade eller dokumenterade. Tvillingarna Per och Johan Stafbom och deras familjer representerar den utsatthet och trångboddhet som var fl ertalets verklighet i dåtidens Uppsala och Uppland. Pojkarna var födda utom äktenskapet år 1834, av en mor som enligt församlingsprästen var illa känd i bygden.
Boken är resultatet av en forskningsinsats som började på landsarkivet i Uppsala slott under 80-talet och avslutades med DNA-databaser i USA tre decennier senare. Den ständigt närvarande frågan har varit: vem var tvillingarnas pappa?
Genom boken skildras tvillingarnas uppväxt och liv, samt umbäranden som deras familjer och barn fi ck genomgå i den viktiga brytningstiden mellan jordbruks- och industrisamhälle.
Tomas Stavbom är uppvuxen i Märsta och ättling till bokens huvudpersoner. Han har jobbat på Regionförbundet och är sedan 2020 på Handelskammaren i Uppsala län. Detta är hans fjärde hembygds- och släkthistoriska bok.