Cilla Jahn skildrar i sin andra bok i triptyken om kvinnor bitvis en romantisk och ömsint kärleksmiljö i 1700-talets Italien, bitvis en vulgär och förljugen ynkedom. Rom, Venedig och Capri är kulisser för Annas liv. Anna växer upp i ett högborgerligt hem. Hennes förtrogne genom åren är hennes farbror, en kardinal. Med honom rådgör hon förtroligt om det som kommer i hennes väg i livet.
Hon gifter sig som ung med en ädling från Venedig och flyttar till hans hemstad, men mannen är militär och börjar utnyttja tjänsten för att långa tider hålla sig från hemmet och umgås med hetärer. Anna finner sitt behov av närhet och ömhet på vägar hon egentligen inte trodde var möjliga för henne. Anna tar sig igenom allt detta och slutar sina dagar i sin villa på Capri, där hennes rika liv summeras.
Hennes huvuduppgift har varit omsorgen om barnen. Detta sker bland annat genom att hon utvecklar en för den tiden nydanande kvinnoroll. Till det hör vänskapen med husets tjänstefolk. Barnens fader döljer sig i skuggorna i bakgrunden och har inget djupgående inflytande på barnens utveckling. Vi får följa en kvinna som mer och mer blir en självständig person och inte ett bihang till sin man.
Bengt Wadensjö
biskop