Geriatrisk nutrition
Kategorier: Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Geriatrisk vård Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Omvårdnad: specialiteter Samhällsmedicin och preventiv medicin
I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken beskrivs hur undernäring, sarkopeni och skörhet bland äldre personer kan utredas, diagnostiseras och behandlas, och vilka insatser som kan sättas in när förändringar i lukt- och smaksinne, munhåla och svalg uppstår. Vidare behandlas vikten av en positiv måltidsupplevelse och ett personcentrerat förhållningssätt. Relevanta regelverk förklaras tillsammans med organisation och kvalitet samt etiska och kulturella aspekter på nutritionsomhändertagande av äldre personer. Betydelsen av samverkan mellan olika professioner med avseende på nutrition i vård- och omsorgsarbetet lyfts på ett tydligt sätt.
Geriatrisk nutrition riktar sig till studenter i utbildningsprogram inom vård- och omvårdnad, arbets- och fysioterapi, logopedi, gerodonti, geriatrik samt nutrition. Den är också användbar för personer som är yrkesverksamma inom vård och omsorg av äldre.