“Vi får inte låta oss bli avskärmade eller undanställda bara för att åren går. Vi måste fortsätta att leva våra liv, och ha våra roller och platser i samhället så länge vårt ljus brinner.”
En bok med många perspektiv på oss äldre, vår hälsa och livsstil och hur vi, tack vare vår ålder, kan göra värdefulla insatser i ett kunskapssamhälle som utvecklas genom att ta tillvara det olika.
Vi lever längre med alltfler år med god hälsa, men spelar roll var vi bor och hur vi lever? Måste vi alls åldras och dö? Är det sant att vi blir smartare med åren? Hur påverkar våra längre liv samhället hemma och globalt? Dessa och flera andra frågor diskuteras i denna bok. Frågor som också gäller vår roll i ett samhälle som åldras och som behöver våra insatser. Varför tvingas vi då bort från ett aktivt liv av föråldrade regelverk och mossiga attityder? Varför diskrimineras pensionärer ekonomiskt jämfört med andra grupper och hur kan vi acceptera att det fortfarande finnas fattigpensionärer i vårt land? Andelen äldre i vår valmanskår ökar år från år, men hur stort politiskt inflytande har vi egentligen?
“Äldre vanvårdas” har varit en återkommande tidningsrubrik, hur kan det alls få förekomma? Hur kan vård och omsorg kosta så dramatiskt mycket mer i en kommun jämfört med en annan, utan att de äldre upplever att de har det bättre? Måste vi inte skapa en äldrevård som är “custom designed”, så att vi alla får den vård och omsorg vi önskar och har rätt till?
Ola Dahlman har en bakgrund som forskare, forskningschef och överdirektör vid Försvarets Forskningsanstalt. Han har också studerat frågor om samhällets sårbarhet vid EU:s forskningscenter i Italien. Ola har under flera decennier deltagit i internationella förhandlingar i Geneve och Wien om kärnvapennedrustning och skrivit böcker inom detta område.