Forskningsprocessen
Forskningsprocessen
Denna fjärde upplaga av Forskningsprocessen beskriver den vetenskapliga metodens kvalitativa och kvantitativa perspektiv parallellt.
Syftet är att ge en systematisk och enkel vägledning vid planering och genomförande av examensarbeten, liksom vid analys och utvärdering av olika FoU-projekt.
Boken har uppdaterats med bland annat nya riktlinjer och lagar. Forskningsprocessen beskrivs ur ett så brett perspektiv att boken är användbar på såväl grund- som forskarutbildningsnivå. Den lämpar sig också som uppslagsbok där studenterna kan få svar på sina frågor, oavsett var i processen de befinner sig eller vilket avsnitt i utbildningen som är aktuellt. Boken vänder sig i första hand till studenter inom hälso- och sjukvård, det vill säga sjuksköterske-, fysioterapi-, arbetsterapi- och läkarutbildningar. Den är också lämplig för studenter inom beteende- eller samhällsvetenskapliga ämnen.
Sagt om boken
"Författarna påpekar att en vetenskaplig text måste språkligt vara begriplig, adekvat och korrekt och de lever själva i hög grad upp till dessa krav. Dessutom är layouten utmärkt med många illustrationer och fortlöpande nyckelord i marginalen. Syftet med handledningen att underlätta för de studerande att genomföra vetenskaplig forskning och sedan vara i stånd att presentera den på ett riktigt vis uppfylls." Rolf Ejvegård, lektör, BTJ-häfte 2011:23.
"Boken är en ovärderlig källa för studenter inom olika akademiska utbildningar i hälso- och sjukvård samt inom samhällsvetenskapliga ämnen". Helhetsbetyg: 5 av 5. Publicerat i BTJ-häftet nr 14, 2021. Lektör Margareta Fridstjerna.
Om författarna
Henny Olsson är fil. dr. och professor emerita i omvårdnadsforskning och Stefan Sörensen var fil. dr. och docent i medicinsk sociologi. Båda har bedrivit forskning och undervisat i såväl grundutbildning som forskarutbildning.