I ”Eftertankar om arbetet” från 1990 följde
författarpseudonymen Per Forsman upp några av tankegångarna i hans större studie om arbetar-klassens kulturhistoria, ”Arbetets arv”. Även om det inte heller i denna bok saknas historiska utblickar ligger fokus mera på nuet. Vi befinner oss i själva inledningsskedet till den stora omvandling i arbets- och samhällslivet under de följande decennierna, som vi idag har bakom oss. Idéerna om ”det goda arbetet för alla” tedde sig fortfarande möjliga att förverkliga, samtidigt som oroande tecken på en utveckling i motsatt riktning börjat dyka upp. Men boken ger inte bara en inblick i dåtidens debatt-
situation. Dess tankar om arbetets möjliga utveckling, den punkt där produktionen, reproduktionen och ekologin möts, är fortsatt lika aktuella nu som då. Det handlar om ett inlägg kring frågor som kanske är än mer brännande idag än för tjugo år sedan.
Samtliga de fyra essäsamlingar som Per Forsman gav ut i slutet av 1980- och början av 1990-talet återutges nu på Dejavu, dvs förutom ”Eftertankar om arbetet” också ”Arbetets arv”, ”Det gamla och det nya bygget” och ”Det kluvna samhället”.