Didaktik – ett professionsbegrepp, 2 uppl : Ett professionsbegrepp
Didaktik – ett professionsbegrepp, 2 uppl : Ett professionsbegrepp
En lärare ska kunna undervisa, men hur lär man sig det? Några menar att praktiska erfarenheter har störst betydelse, medan andra lägger tonvikt på akademiska kunskaper. Även om vägen till att lära sig att bli lärare är omtvistad är målet tydligt: med hjälp av sin utbildning ska en lärare kunna undervisa på ett funktionellt sätt. En lärares professionella kunskap kan sammanfattas med begreppet didaktik. Didaktiken binder samman analysen av innehållet, planeringen av undervisningen, det konkreta genomförandet och den uppföljande reflektionen. Didaktik handlar om konsten att undervisa.
I den här boken introduceras den didaktiska analysen för undervisningen, liksom didaktikens relation till läroplanen samt lärandets didaktiska aspekter. I boken betonas undervisningssituationers allmängiltiga och överskridande karaktär. Vidare diskuteras hur didaktikens frågor om vad, hur och varför ges olika svar beroende på de didaktiska val som läraren gör. Lärarens betydelse för hur barn och ungdomar inbjuds att delta i undervisningssamtal är ett annat exempel från bokens teman.
I denna nya upplaga har det tillkommit ett kapitel om lärares didaktiska ledarskap i barngrupp och klassrum. Som grund för lärares ledarskap betonas den pedagogiska relationen och det nära sambandet mellan ledarskap och kollegialt lärande.
Ninni Wahlström är professor i pedagogik vid Linnéuniversitet, med inriktning mot forskning om utbildningspolicy, läroplaner och undervisningens praktik.