Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen
Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen
I början av 1900-talet flyttar det judiska paret Benzel och Sara Braude från Litauen till Oslo för att undkomma pogromerna i Östeuropa. De inrättar ett liv på Grünerløkka och får fyra barn: Harry, Helene, Charles och Isak. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech jr. utkastad hemifrån. Han finner nya fadersgestalter i nazismens förgrundsmän och ska snart komma att kalla sig ”Norges värsta nazist”. En kall februaridag 1941 anländer SS-officeren Wilhelm Wagner till Oslo. Hans uppdrag är att kartlägga alla judar i Norge.
På var sitt vis flätas dessa öden in i nazismens fanatiska utrotningsprojekt. Den 26 november 1942 står offer och gärningsmän ansikte mot ansikte. Då går den första transporten med norska judar till Auschwitz.
Marte Michelets prisbelönta debut ritar om bilden av det norska samhället under kriget och upprättar den judiska gemenskapen som en motståndsrörelse. Det är ett fasansfullt dokument om en antisemitism som tillåts spira ohämmat vid sidan av institutionerna, och om ett motstånd som uppstår trots allt grymmare restriktioner.