Vaknade och förstod inte vart jag var eller var klockan var. Trodde det var morgon. Började hyperventilera och fick ångest. Känner mig maktlös. Orkade inte gå ända till affären eftersom det var kallt, trots att jag var sötsugen. Så jag plockade upp ett wienerbröd ur soporna hemma och åt upp.
Det måste finnas någon väg ut ur det här är en roman eller självbiografi, där författaren tar läsarna med på en brokig och självutlämnande resa. Under ett år får vi följa Magdalena Nordin då hon bryter upp från ett sjuårigt förhållande, flyttar till Västerbottens inland, börjar skriva nätdagbok och försöker orientera sig i en tillvaro av själsligt, ekonomiskt och kulturellt förfall. En känsla av tomhet och smärtsam ödslighet vilar över sidorna, men all vanmakt till trots: den rena, koncentrerade prosan gör att vi mer eller mindre frivilligt sugs med.
Det måste finnas någon väg ut ur det här är en klassiker redan innan den publicerats. Magdalena Nordin är uppfriskande ärlig i sitt anslag: få författare är så uppriktiga med såväl sina med- som motgångar.
Det måste finnas någon väg ut ur det här är ett förtätat försök att göra sig förstådd i en alltigenom individualiserad, självupptagen och sorglig värld.
Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm. Därefter flyttade hon tillbaka hem till Umeå. Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av Magdalena Nordins arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.