”Den tredje striden” handlar om förändring, ledarskap, kamp och försoning från ett tydligt personligt perspektiv. Den är en uppgörelse med en organisation, med möten med människor, händelser, ledarskap och brist på ledarskap. Boken är ett sätt att sätta punkt, göra ett avslut.
Men den blickar också framåt och låter erfarenhet bilda grunden för framtida förhållningssätt. Att gå vidare från det som är svårt, utan bitterhet, och förvandla de kortsiktiga bakslagen till långsiktiga segrar hör till livets utmaningar. Det är att agera konstruktivt.
”Den tredje striden” är en subjektiv berättelse. Det är den starkt personliga prägeln som driver den vidare och skapar spänning och intresse. Men det är inte detaljerna i skeendet som är det viktigaste, utan de hela tiden de underliggande frågeställningarna :
Vad är ett gott ledarskap och vilken typ av ledarskap krävs i olika situationer och händelseförlopp ? Hur utvecklar man ett fungerande ledarskap i en trängd situation ? Vad är förutsättningarna för att ett ledarskap ska fungera även i praktiken ?
Slutligen är det upp till läsaren att värdera och ta ställning till hur ledarskap kan utvecklas i företag, föreningar och organisationer. Praktiska erfarenheter är dock avgörande för att kunna dra dom rätta slutsatserna om vad ett gott och fungerande ledarskap egentligen är. Det handlar om att ord och handling ska kunna förenas !