Den jag var
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Mötet förändrar allt.
Regel nummer tre: allting styrs inte av lagar och regler.
Vi befinner oss i 60-talets England. Hilary har redan hunnit bli utkastad från två internatskolor och nu gör hans far ett sista försök på S:t Oswald, en skola som har specialiserat sig på "hopplösa fall". Under en gymnastiklektionerna träffar Hilary Finn och de båda pojkarna har en stark dragningskraft på varandra, trots att de är varandras motsatser.
Mot en fond av brittiskt 1960-tal, stränga skolregler, underförstådda hierarkier och kall gröt tecknar Rosoff ett känsligt porträtt av två ungdomars vacklande försök att förhålla sig till rådande normer.
Mötet med Finn, som likt en tystlåten och gåtfull Robinson Crusoe står utanför samhället, skakar om berättarjagets uppfattning om sin identitet. Hans hårt bultande längtan efter vänskap och frihet tillåts slå ut i full blom. Men så bryts förtrollningen, balansen rubbas och katastrofen är ett faktum.
Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder. Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).
Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.
ALMA-juryns motivering