Då världen höll andan : Kubakrisen 1962
Då världen höll andan : Kubakrisen 1962
I oktober 1962 stod de båda supermakterna USA och Sovjetunionen på randen till ett kärnvapenkrig. Kubakrisen tog sin början när USA:s spionplan U-2 fotograferade av sovjetiska raketanläggningar vid San Cristóbal på Kuba och pågick till dess att Chrusjtjov gav vika och drog tillbaka kärnvapenraketerna.
Maktspelet mellan USA:s president John F. Kennedy och den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov skildras utförligt och såväl de diplomatiska förhandlingarna och intrigerandet i FN som de kubanska och svenska ledarnas agerande och reaktioner får stort utrymme.
Fidel och Raúl Castro hade mycket lite att säga till om. Tage Erlander stannade i Dubrovnik och fortsatte sin semester där. Utrikesminister Torsten Nilsson fick huvudrollen både i FN i New York och i Stockholm dit han tvingades återvända för att delta i utrikesnämndens möte. Den svenske GRU-agenten Stig Wennerström var involverad i underrättelsearbetet, dock mer marginellt än en rad andra agenter som agerade bakom kulisserna i Washington och Moskva före och under krisen.
Genom författarens forskning i svenska och utländska arkiv framträder en ny bild av krisen i denna bok, och en rad fakta presenteras som inte varit kända sedan tidigare.
Roger Älmeberg har varit reporter, producent och projektledare på Sveriges Television, kanalchef inom Sveriges Radio samt chefredaktör på tidskriften Från riksdag till departement. Han har även en fil.kand. i modern politisk historia och ekonomisk historia.