Byråkrati
Byråkratin är den vanligaste organisationsformen i vårt samhälle. Det är också den kanske mest kritiserade. Byråkratier framställs ofta som stelbenta miljöer med ineffektiva handläggare. Med denna bok vill författaren ge en mer balanserad och rättvisande bild av den roll byråkratimodellen har haft och alltjämt har i dagens samhälle. Polemiken mellan byråkratins kritiker och försvarare är en viktig utgångspunkt i diskussionen. I boken visas också hur byråkratin har gett upphov till nya organisationsformer.
Inom organisationsteorin har man på senare år börjat tala om ”postbyråkratiska organisationer”. I det avslutande kapitlet behandlas framtidsutsikterna för byråkratibegreppet. Byråkrati – teoretiker, kritiker och försvarare kan ses som en allmän introduktion till begreppet byråkrati, men även till organisationsteorifältet.
Sagt om boken
”Det här är en intressant bok om ett aktuellt och högst relevant men i hög grad missförstått ämne. På ett tankeväckande sätt lyckas Alexander Styhre fånga den komplexa karaktären hos begreppet byråkrati och gör en kvalificerad och kritisk granskning av både negativa och positiva perspektiv som förts fram i annan litteratur. Det är en användbar bok, både som kurslitteratur och som stimuli för intellektet.” Jannis Kallinikos, professor, London School of Economics
Om författarna
Alexander Styhre är professor i företagsekonomi, inriktning organisation och management, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.