Den här boken, Bortom tiden, ger en hisnande bild av livet i Sverige in i vår tid genom att i ord och bild berätta om ett gammalt torp i norra Smålands skogsland och dess människor. För över 100 år sedan friköptes det av den siste soldaten där, och han och senare hans familj fortsatte att bruka stället till mitten av 1980-talet.
Jordbruket byggde på självhushåll och naturaekonomi. Men familjens liv, i all sin yttre enkelhet och inre förnöjsamhet, var idel rikedom. De begärde inte mer än vad de redan hade.
Något isolerat liv var det inte fråga om. Världen gjorde sig påmind. Men de flesta längtade ingenstans. De var redan framme.
Berättelsen om Bolöt vill ge oss tillfälle att ägna eftertanke åt den djupare innebörden i deras livsform. Däri finns värden att återvinna, ja att något balansera våra dagars tillvaro med, den som på många sätt blivit modernare än våra drömmar om den ville att den skulle vara.
Författaren Per Helge känner den svenska landsbygden från grunden. Större delen av sitt liv har han levt med de miljöer och människor han ägnat sina böcker åt, och nuet har fått djup av det gångnas ständiga närvaro.