Blodsjärn
Året är 1764 och fyra år har gått sedan Ylva Jonsdotter, Brita och systrakretsen i huvudstaden propagerade öppet för ökad frihet och kvinnors rätt. Med sig bar de det hemliga kontraktet, en budkavle om jämställdhet som givits dem av deras fäder.
Från en lugn tillvaro hemma i Möklinta kallas Ylva till ett möte på Nykrogen för att möta Brita. Det visar sig vara en fälla gillrad av Svarta liljan för att slutgiltigt tysta henne. Händelsen blir upptakten till ett nytt dramatiskt äventyr där Ylva tar strid i Jönköping för vapensmedernas rätt till skälig ersättning. Konfrontationen får dödlig utgång.
Snart hör hon även om stångjärn som ska smidas efter underliga mått och kallas voyagejärn. När Ylva och Brita undersöker saken närmare förstår de vilka ohyggliga konsekvenser denna export har för slavhandeln, men även på vilket ovärdigt sätt deras fäder har varit inblandade.
Under 1700-talet blev Sverige världens främsta exportör av så kallat voyagejärn. Järnet fungerade som en central valuta i slavhandeln och Storbritannien var den främsta köparen. Exporten blev en viktig motor i Sveriges ekonomi. Mats Hellstrands roman Blodsjärn tar upp ett ämne som varit aktuellt i århundraden: De moraliska konsekvenserna av den svenska exportindustrin.
Blodsjärn är den andra delen i trilogin Systrakretsen vars första del är Hemligt kontrakt.