Denna bok är inte en instruktion om hur Berlin bör erövras. Papprets tunnelbanenät är så tyst och ingen karta i världen kan beskriva hur en stad luktar, andas och väsnas. Däremot tror vi att boken kan bidra till att göra din resa från det imaginära till det verkliga Berlin till en smidig historia. Vår förhoppning är att vi lyckas förena det bästa av två världar. Ibland är det väldigt skönt att veta vad som väntar runt hörnet. Samtidigt är det ett fantastiskt privilegium att sticka ner sina rötter i främmande jord skriver Valle Wigers i inledningen till denna nya och uppdaterade utgåva av vår polulära resguide Berlin Stadsdel för stadsdel.
Berlin förändras men tycks inte ha förlorat något av sin dragningskraft, snarare tvärtom. Nätet svämmar över av bloggare som berättar om hur just de upplever staden som av sin borgmästare beskrivs som fattig men sexig. För dem precis som för författarna till denna bok ligger skönheten i betraktarens öga och urvalet blir således begränsat och subjektivt. Berlin stadsdel för stadsdel är en guide utöver det vanliga som behandlar andra aspekter av Berlin än sina föregångare. Inte för att det är viktigare med butiker och restauranger och barer än muren och tredje riket och Brandenburger Tor, men för att det är svårt att skriva om allt i en stad, utan att någon del blir lidande. Därför kan denna guide ses som ett komplement till tidigare guider. Här ges tips på barer, kafeér, restauranger, butiker, vad som är värt att se och vad som kan lämnas därhän i respektive stadsdel. Fokus ligger på Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreutzberg, Shöneberg och Charlottenburg. Boken ger också tips på billigt boende, klubbar, loppmarknader, utflyktsmål, museer och teatrar. Vi får träffa Berlinare som berättar om sin stadsdel och varför de valt att bo i just den. Om den första upplagan skrev Kaj Fölster på BTJ: Berlinresenären har förhoppningsvis plats i bagaget för den här lilla behändiga guiden. Bokens lustiga och mustiga språk fångar bra upp denna öppna, vilda, delade och osamanhängande stad, präglad av stadsdelarnas så olika historia och charm och Tobias Magnusson på Fria Tidningen tyckte att den var en välkommen nyhet bland tråkiga och standardiserade stadsguider. Jag kommer garanterat att ha den som sällskap vid nästa Berlinresa .
Valle Wigers har själv bott i Berlin under nästan tio år. Numera är han verksam som frilansjournalist med sin bas i Stockholm. Per Ek är journalist och flitig Berlinresenär. Bokens fotograf, Linda Berglund, har tidigare bland annat jobbat på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.