Att vara gravid, genomgå en förlossning och ta hand om ett nyfött barn innebär stora förändringar i livet för alla, och speciellt för personer med skörhet. Det kan vara svårt att skilja mellan ”normala” psykiska problem, psykisk skörhet och psykisk sjukdom. Särskilt inom mödra- och barnhälsovård är det viktigt att vara uppmärksam eftersom psykisk ohälsa och sjukdom hos föräldrar påverkar en hel familj och kan förändra ett barns liv.
Denna bok ger dig som jobbar inom mödra- och barnavården lättillgängliga och konkreta verktyg i mötet med den psykiskt sköra kvinnan och hennes anhöriga. Boken inleder med en reflektion kring ditt eget förhållande till psykisk ohälsa, guidar dig i att känna igen varningstecken och hur du kan bemöta patienter med psykisk ohälsa på bästa sätt. Därpå beskrivs olika psykiska diagnoser och funktionsnedsättningar: vad som kännetecknar tillståndet, hur det påverkar graviditetsupplevelsen, förlossningen och den första tiden med barnet samt hur vården kan hjälpa till. Boken avslutas med ett kapitel om hur du kan hjälpa hållbart genom att också ta hand om dig själv.
Rebecca Rickert-Olsson är legitimerad psykolog och handledare. Hon arbetar med KBT och är vidareutbildad inom pedagogik, DBT, ACT och MI. I hennes vardag föreläser och utbildar hon vårdpersonal i ämnet samt arbetar med föräldragrupper och enskilda patienter. Hon är handledare på flera samtalsenheter i Stockholm och arbetar inom olika projekt för att utveckla kvinnosjukvården.
Observera att innehållet i denna bok är identiskt med föregående upplaga.