Barnens judiska ö - Glämsta sommarkoloni 100 år
Mattias Grosin och Urban Orzolek
Tänk om Glämsta sommarkoloni inte fanns? Vilka skulle vi svenska judar vara då? Det vet ingen och ingen behöver heller veta. Mitt i en korsväg mellan judisk identitet och faluröda sommarhus står hon hundra år gammal stadigt med båda fötterna på jorden.
Tusentals är de barn som tagit sina första, darriga steg längs grusvägen, förbi den röda ladan och in i Glämstaland. 100-årsjubilaren har sett allt. Hon har sett hus byggas, synagogor invigas och bus planeras. Hon håller noga räkning på alla som varit ute och sprungit om nätterna. Hon känner till alla trevande kärleksmöten i stugor och buskar. Det var hon som la ut lysmaskarna under mörka festnätter, hon som skymtade Sylvester bakom Duvslaget. Och ack så mången tår hon har torkat på hemlängtande barn för att bara några veckor senare höra samma barn med sprucken röst skråla ?Det är dags att ta farväl?.
Glämsta är en magnet kring vilken många judiska familjers sommarliv kretsar - en plats där varje sommar minoriteten förvandlas till majoritet, där utanförskap förvandlas till norm. Med hjälp av en tidsmaskin och personliga ögonblicksbilder, försöker sig boken ?Barnens Judiska Ö? på konststycket att ringa in och fånga upp en undflyende och gäckande Glämtasjäl. Andas in doften på den nytryckta boken, njut av bilderna, smaka på texten och se om du hittar henne där.