Baader-Meinhof : terrorismens årtionde
Baader-Meinhof : terrorismens årtionde
Våren 1970 föds en revolutionär stadsgerilla i Västberlin. Under namnet Rote Armee Fraktion, RAF, går Ulrike Meinhof, Andreas Baader och Gudrun Ensslin till våldsam attack mot föräldragenerationen, Auschwitzgenerationen . Deras beslut att ta till vapen blev starten på en blodig våldsspiral som skakade Västtyskland i grunden. I en rad andra västländer växte liknande militanta organisationer fram ur 1960-talets blomsterdoftande fredsrörelse.
Bankrån, bombdåd, flygkapningar, kidnappningar, mord - listan av attentat blev lång och fick 1970-talet att gå till historien som terrorismens årtionde . Vad fick unga vänsteraktivister att förklara krig mot samhället? Varför såg de våld och terror som rättfärdiga medel i kampen för en ny, bättre värld?
Baserat på ett stort antal intervjuer med förövare, offer, politiker och poliser skildrar journalisten och författaren Jens Nordqvist i denna bok på ett överskådligt vis några av de dramatiska händelser som under 1970-talet framför allt drabbade Västtyskland, men även Sverige och en lång rad andra länder.
I bokserien Världens dramatiska historia kombinerar författarna kunskap och berättarglädje. Här ges en fängslande inblick i historiens mest kända perioder och personöden.