Att tänka sociologiskt
Att tänka sociologiskt
Bauman ser sociologin som ett sätt att överskrida vardagstänkandets begränsningar, att se människors handlingar som aspekter av större helheter, att få ökad förståelse för andra människor och andra levnadsformer: som ett hjälpmedel att leva sitt liv på ett medvetet sätt.
Bauman är väl känd i den samhällsvetenskapliga världen, bl. a. för sina arbeten om modernitet och postmodernitet.
"Denna bok har skrivits i ett bestämt syfte: att hjälpa vanliga människor som du och jag att genomskåda våra erfarenheter, och att visa hur livets synbart välbekanta aspekter kan tolkas på ett nytt sätt och ses i ett annat ljus. Varje kapitel tar upp en aspekt av vardagslivet och diskuterar dilemman och val som vi regelmässigt ställs inför samtidigt som vi har föga tid eller möjlighet att ägna dem några djupare funderingar. Varje kapitel är avsett att uppmana till sådana funderingar; inte att "korrigera" din kunskap utan att utvidga den; inte att ersätta en villfarelse med en oantastlig ´sanning´ utan att uppmuntra till en kritisk granskning av övertygelser som hittills har omfattats på ett okritiskt sätt; att befrämja en vana att analysera dig själv och ifrågasätta de åsikter som utger sig för att vara vissheter." (Ur bokens inledning.)
ATT TÄNKA SOCIOLOGISKT finns nu även i en 2:a omarbetad och utvidgad upplaga författad av Zygmunt Bauman och Tim May. De två upplagorna är så pass olika att vi tillsvidare tillhandahåller båda.