Andlig adel
Kategorier: Andra frikyrkosamfund och evangeliska kyrkor Filosofi och religion Kristendom Kristna riktningar Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro Religion: allmänt Religionshistoria
Till priset av stora ekonomiska och personliga uppoffringar utmanade de sin samtid för att göra tillvaron bättre för de mest utsatta i samhället, och för att stärka flickors rätt till utbildning. Deras insatser fick inte bara stor betydelse för den inomkyrkliga väckelsen. Flera anrika institutioner i dag – såsom Ersta diakoni, EFS och Fjellstedtska skolan – är delvis frukten av deras arbete. Andlig adel ger en fascinerande inblick i tidigare okända delar av väckelsehistorien.
» I historieskrivningen om Sveriges andliga utveckling har vi gjort oss skyldiga till stora och inte sällan felaktiga generaliseringar, med följd att vår bild av framväxten av det moderna samhället är långt ifrån fullständig. I Andlig adel tas stora kliv för att korrigera detta.«
Dick Harrison, professor i historia och författare
Gunnar Kärrbom, prost och föreläsare, har under många år forskat i greveätten Lewenhaupt på Geddeholm i Västerås. Han är bördig från Gagnef i Dalarna men är sedan många år bosatt i Västerås. Kärrbom är präst i Lundby församling med ansvar för event och näringslivsfrågor inom Västerås pastorat. Alla intäkter till boken kommer att skänkas till Ersta diakonis sociala arbete.