Amning i dag
Amningen är en viktig folkhälsofråga och kunskapen om den är nödvändig att ständigt hålla vid liv så länge den inte är en självklar del i vår kultur. Länge såg man amning som enbart en matstund för spädbarnet, i dag betonas även många andra fördelar med amningen såsom infektionsskydd, närhet, trygghet och tröst.
Ur innehållet
Amning i dag beskriver amningens funktion och betydelse för barnets uppfödning och anknytning till mamman. Boken tar upp de anatomiska och fysiologiska förutsättningarna för amning, och hur det rent praktiskt går till. Amning under särskilda omständigheter har ett eget kapitel som beskriver hur man på bästa sätt kan stödja i svåra situationer. Vidare tar boken upp frågor kring läkemedel, miljö och beroendeframkallande medel och hur man förhåller sig till dessa vid amning.
Vem vänder sig boken till
Amning i dag vänder sig till barnmorskor, distriktssköterskor och barnsjuksköterskor, och även till andra inom hälso- och sjukvården som kommer i kontakt med mödrar och barn eller sysslar med amningsrådgivning, som till exempel läkare, psykologer, dietister, samt till studerande till dessa yrken.
Om författarna
Författare är Elisabeth Kylberg nutritionist, docent, amningsforskare och hjälpmamma i Amningshjälpen, Mia Westlund, barnmorska och hjälpmamma i Amningshjälpen och Sofia Zwedberg, specialistbarnmorska i amning.