Ungefär 4 000 år före Kristus var det någon som kom på idén att svinga sig upp på en häst. Det var modigt gjort och blev början på en era där hästen har varit och är i människans tjänst. Hästen har avbildats i grottor, i konsten och i litteraturen. Visst har hästen även farit illa genom årtusendena. Men genom hela hästens historia tillsammans med människan finns berättelserna om hur man bäst ska hantera en häst, för att den ska förbli vår trogna följeslagare.
Avvecklingen av hästen i samhällets tjänst har gått långsamt. Samtidigt har hästen successivt kommit att bli en fritidssysselsättning, tävlingsmaskin, ridskolehäst, terapihäst och statussymbol. För hästens välbefinnande måste ett gott hästmannaskap finnas, även i hästens nya uppgifter. I sökandet efter rätt sätt att hantera hästar skonsamt har nya teorier och skolor tillkommit. Den kunskap om hästen som människan byggt upp genom årtusendena ska vi förvalta och bevara. Det finns ingen motsättning i att utveckla nya metoder och behålla de gamla välfungerande för att uppnå ett gott hästmannaskap.
Hästakademin – Vi som älskar hästar – 1. Grunderna kom till i samband med starten av kursen med samma namn. Författaren Solveig Sigridsdotter Thörnblom ville tillsammans med vännen Sanna Lundell skapa ett alternativ till de traditionella ridskolorna; en ridskola där kommunikationen med hästen står i centrum. En ridskola för hästälskare som vill lära sig bättre hästhantering, med sikte på lyckliga hästar och ryttare som resultat. Denna bok ska lära hästälskarna hur man kommunicerar med hästar och varför hästar gör som de gör.