Författarna rör sig i denna föregångsbok i vingårdar i Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Tyskland och andra länder. Fokus i framställningen ligger i sjäva odlandet av vin med koncentration på en så naturlig och ekologisk framställning som möjligt. Här redogörs för skillnaden mellan ekologiskt, biodynamiskt och naturligt odlat vin, och också mellan dessa metoder och det mer ordinära där odlingarna besprutas kemiskt i omgångar och förses med konstgödsel liksom besprutas med ogräsmedel istället för mekanisk bekämpning eller att ogräset får finnas kvar. Man kommer även in på själva skördemetoderna och hur dessa sker. Även i vinkällaren där druvorna vidare förädlas är det stor skillnad på hur man ekologiskt hanterar processen.
Allt fler odlare går över till alrernativ odling och bearbetning. Många små kvalitetsodlare har alltid hanterat sina odlingar naturligt. Instruktiva färgbilder förtydligar framställningen.
Britt och Per Karlsson är bosatta i Paris och arbetar med vinkurser, vinresor och vinbedömning på heltid. Deras förra bok Ett vin blir till utsågs 2011 till Best wine book for professionals i Gourmand Cook Book Award och som vann kategorin Dryckeslitteratur i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011.