Vikingarnas stridskonst
Vikingarnas stridskonst
Vikingarnas stridskonst är en intressant inblick i hur de vikingatida nordborna tränade upp sina stridsfärdigheter, med särskild tonvikt på den enskilde krigarens närstridskunskaper i kamp såväl med som utan vapen. En framträdande plats ges åt de olika kampidrotter som vikingarna utövade, till exempel glimabrottning och holmgång. Boken innehåller också initierade skildringar av hur dåtidens krigarsamhälle var uppbyggt, hur stridsövningarna gick till och hur vikingarnas krigarreligion såg ut. Här finns avgörande slag beskrivna, som det mytomspunna Bråvallaslaget och sjöstriden vid Svolder.
I Vikingarnas stridskonst varvas längre och kortare citat ur högklassiga historiska källskrifter med noggranna analyser av de delar av textinnehållet som berör vikingarnas kampmetoder. Författaren hämtar information och historiska fakta från samtida skildringar Heimskringla, Eddadiktningar, skaldekväden, runstenstexter allt nyöversatt speciellt för den här boken. Som vägledning för läsaren inleds boken med en grundlig genomgång av samtliga källskrifters ursprung.
Lars Magnar Enoksen är runolog och dessutom en flitig utövare av glimabrottning, vars historia han levandegör i boken. Han har tidigare utkommit med flera böcker däribland Runor historia, tydning, tolkning (1998) och Vikingarnas egna ord (2003). På annat förlag har han även gett ut en roman om vikingarna.