Våra 25 bästa svenska matsvampar
Våra 25 bästa svenska matsvampar
Om hösten är det många som någon gång är ute i skogen och plockar svamp, men den stora majoriteten plockar mest kantareller och missar andra läckerheter eftersom de inte känner till dem.
Bland alla cirka 5 000 svampar i svensk natur finns både ätliga och giftiga, och det kan vara svårt att hitta rätt. Det är ingen bra strategi att köpa en stor svampbok som omfattar hundratals arter om man är ute för att lära sig mer om våra bästa matsvampar. Istället rekommenderas att fokusera på ett fåtal utvalda arter, lära sig hur de ser ut och var de växer, för att sedan ge sig ut i rätt miljö för att söka, finna och plocka.
Ett viktigt kapitel om giftsvampar ingår, med råd om hur du undviker allvarliga förgiftningar.
Detta är en utökad nyutgåva av Våra 20 bästa matsvampar (Lind & Co, 2014).
MICHAEL KRIKOREV är biolog, fotograf och svampboksförfattare. Han arbetar som mykolog på Artdatabanken vid SLU i Uppsala och har bred kunskap om svampar och deras livsmiljöer. Michael är ofta engagerad som lärare på svampkurser och har ett stort intresse för kommunikation, folkbildning och spridande av svampkunskap. Han driver hemsidan svampguiden.com som är ett forum för svampintresserade över hela landet. Vid sidan av arbetet är fotografering och webbutveckling stora intressen. 2010 utsågs Michael till Årets svampkonsulent av Svampkonsulenternas Riksförbund.