Utvecklingspsykologi
Hur går det till när en människa utvecklas från embryo till vuxen individ och till ålderdomen? I denna introduktionsbok i utvecklingspsykologi beskrivs barns och ungdomars liksom den vuxna människans utveckling på ett lättfattligt och instruktivt sätt. Framställningen tyngs inte av onödiga facktermer eller snåriga resonemang. Boken tar upp aktuella forskningsrön och viktiga och ibland kontroversiella frågeställningar.
Kapitlen i Utvecklingspsykologi följer en grov åldersindelning: fostertiden, spädbarnsåren, förskoleåren, skolåren, ungdomsåren och vuxenåren. Varje åldersavsnitt är i sin tur uppdelat i olika aspekter av utvecklingen: fysisk, kognitiv/perceptuell och socioemotionell. Några exempel på vad enskilda avsnitt i boken behandlar är: arv och miljö, tidiga respektive senare erfarenheter, anknytning, för tidigt födda barn, lek, blyghet, theory of mind, problem och störningar, tonåringar och sexualitet etc.
På det utvecklingspsykologiska området har ny kunskap växt fram under senare år och tidigare rön måste fortlöpande revideras. Denna andra utgåva av boken är därför mycket omarbetad. Särskilt omfattande förändringar har gjorts i kapitlen om förskole- respektive ungdomsåren. Ett helt nytt kapitel om vuxenåren fram till och med ålderdomen har också tillkommit.
Boken vänder sig i första hand till lärarutbildningen, speciallärarutbildningen och till yrkesverksamma inom barnomsorg och skola. Den är även av intresse för andra yrkeskategorier där kunskapen om människans utveckling är central, exempelvis för utbildningen i socialt arbete och olika vårdutbildningar.
Andra reviderade utgåvan.