Una Bella spaghettata : pastarätter från Neapel
Una Bella spaghettata : pastarätter från Neapel
I Neapel är alla experter på mat och framför allt på alla typer av pastarätter. Alla vet exakt hur en pasta con ragù ska lagas, fast man kanske inte är överens om hur. Det enda man är helt säker på är att utan en stadig tallrik pasta – una bella spaghettata – är dagen förlorad.
Följ med hem till Padre Pasquale i klostret Sant’ Angelo in Palco, fiskaren Vincenzo och hans familj i fiskeläget Licola utanför Neapel och till Signora Immacolata i de legendariska Spanska kvarteren mitt i Neapel och upptäck hur man lagar pasta i deras hem.
Och till Syditaliens store modeskapare Rocco Barocco, som trots att han varje dag styr ett helt modeimperium lagar sin lunch själv. Den ska vara enkel och sund – pasta! (Han berättar om det glada 80-talet när han ofta hade gäster hemma, dock aldrig fler än 4–5 ”annars förlorar man kontrollen över kastrullerna!”). Och alla de andra som lagar de äkta neapolitanska rätterna i sina hem!
Boken genomsyras av en stor passion för staden Neapel och dess kök. Här finns en blandning av gamla och nya recept, och det som är gemensamt för allihop är att de är enkla, att man använder säsongens råvaror, och framför allt att maten är fantastiskt god!
Ewa-Marie Rundquist har fångat Neapels fantastiska och myllrande gastronomiska liv med kameran.