Bläddra

Troll och människa

Köp här

Troll och människa

Köp här
Troll och människa … Människan har sedan urminnes tider betraktat naturen som besjälad, befolkad med varelser som är lite grann som vi men också mycket annorlunda. Ja, sagor om dessa väsen har berättats ända in i vår egen tid och i folkminnessamlingarna finns det ett rikt utbud av dem. Ute i det svenska landskapet står flyttblocken som minnen av jättarnas kamp mot kyrkan; till bergklackar ute i skogshavet knyts sagor om de mystiska varelser som en gång bebodde dem och om de stackare som blev "bergtagna", inlurade i dessa berg för att ibland aldrig komma ut och ibland återfinnas som "tosiga". I våra åar och älvar spelade strömkarlen och ibland lärde han ut sin konst till någon mänsklig speleman, som då blev fördömd. Kolarna levde i äktenskap med skogsrået, och att skilja sig från henne var inte det lättaste. I bergen bodde också troll som bedrev bergsbruk och bröt malm, kopparmalm, som de sedan kånkade iväg ingen vet vart i stora korgar som de bar på ryggen. Men malmklumpar som de tappat kunde hittas längs deras fraktstigar. Ibland svär berättarna på att deras upplevelser är sanna, att de verkligen mött dessa skogens, sjöarnas, fjällens och mossarnas folk. Vad är det då egentligen de har upplevt?

Ebbe Schön, folklivsforskare per preferens, har samlat ihop ett antal typiska "äkta" trollsagor. Och de ger en verkligen något att fundera över. Författarens intresse för det övernaturliga väcktes tidigt. Han bodde i barndomen på en gårdsplats i Bohuslän som var beryktad för sina spökerier. I "tussmörkret" på kvällarna lyssnade han på hårresande berättelser om det övernaturliga. Han räknar folktron som en viktig del av vårt kulturarv, eftersom den så tydligt vittnar om hur vi nordbor har tänkt och känt, diktat och drömt i gången tid.


Folklivsforskaren Ebbe Schön har särskilda förutsättningar att återge vår gamla folktro och dess berättarmotiv. I nästan två decennier har han skött landets största folkminnessamling vid Nordiska museet i Stockholm och där tagit del av de svenska bygdernas sägner om tomtar, troll, älvor, näckar och andra folktroväsen. Han har skrivit en rad böcker i ämnet och medverkat i hundratals radio- och TV-program. Som föreläsare är han välkänd över hela Sverige.