Sveriges landskapsmåltider
Den svenska maten är variationsrik och består av det våra skogar, sjöar, älvar, åkrar och hav kan erbjuda - hjortron, röding, sik, ren, rådjur, tång, alger, kantareller, korvar, älg, granskott, nässlor, vildsvin och lax. Vi är nära naturen och den är nära oss.
Sveriges landskapsmåltider presenterar ny, spännande mat från alla våra landskap - och Stockholm som lite på nåder fick hänga med. En inspirerande vägvisare för hur vi kan leva i samklang med naturen. Maten är skapad av lokala matinspiratörer och stjärnkockar och boken är en del av ett större samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.
Journalisten Christian Dauns texter om landskapens matkultur och samhällsliv gör också boken till något mer än en kokbok - här väller kunskap, humor och matkärlek fram. En bok att tugga i sig från pärm till pärm.
"ett starkt positivt och gastronomiskt svar att Sveriges råvaror är oräkneliga, landskapen är levande, naturen är rik och maten kan vara hur nyskapande och varierad som helst. (...) De 78 recepten är förhållandevis avancerade men inspirerande särskilt utifrån de medvetna valen av råvaror och kopplingen till naturen och landskapens egna traditioner. Kombinationen av foton på stilfullt komponerade rätter och makalöst vackra scenerier gör boken till en blandning av turistbroschyr och utsökt presentbok - i positiv bemärkelse. Varje landskap introduceras av journalisten Christian Daun genom kåserande texter som förmedlar ett genuint matintresse, humor, anekdoter och intressanta. Helhetsbetyg: 5 av 5" BTJ, Charlotte Berglund