Tre generationer med intresse för god mat, Ann‐Britt, Alexandra och Atle. Vi hoppas att
boken ska förmedla hur enkelt det är att laga god mat med bra kvalitet.
På samma sätt som Alexandra alltid fått vara med Ann‐Britt i köket, väcks nu Atles matintresse när
han är med Alexandra vid matlagningen. Atle har varit vår provsmakare när vi provat ut recepten. Vi
menar att barn tycker om samma mat som vuxna så var inte rädd för att krydda maten, men använd
örter istället för färdiga kryddblandningar som mest består av salt.
Ann‐Britts mor Ulla var en hejare på matlagning och bakning och det är från henne vi har fått
recepten på svensk husmanskost. Rätter som kalops och dillkött var favoriter bland Alexandras
kompisar när de var små. De mosade potatis i såsen och slevade in med sked. Enkel mat som glöms
bort eller ratas för att det verkar för svårt eller för tidsödande. Men det behöver varken vara det ena
eller det andra. Inte heller dyrare. Många prisvärda köttdetaljer blir till goda grytor och soppor. När
du lagar mat från grunden undviker du dessutom mer eller mindre märkliga tillsatser.
Det går lika snabbt att steka färsk fisk som fiskpinnar och du får högre kvalitet på måltiden.
Långkoken går snabbt att bereda och sedan sköter de sig själva när de puttrar i grytan. Gör stora
satser så har du många middagar färdiga för frysen.
När Denise fotograferade hästarna på Gustavsborgs Gård blev vi förtjusta i hennes bildspråk och
lyckligtvis delar vi också ett stort matintresse. Efter många trevliga timmar tillsammans är vi nu glada
över att kunna presentera vårt gemensamma projekt ”Stor och liten i köket”. Vi hoppas att du
ska tycka om resultatet.
Följ oss på Facebook ”Stor och liten i köket”